Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Na poligonu za reševanje na morju se bodo usposabljali tako dijaki kot študentje in pomorščaki, ki morajo tovrstna znanja in pooblastila obnavljati, je povedal dekan Fakultete za pomorstvo in promet Peter Vidmar: "So različni tipi reševalne opreme na ladjah. V tem smislu smo pri snovanju tega poligona namestili tiste glavne izvedbe reševalnih plovil na pripadajoči opremi in v tem primeru gre konkretno za prosto padajočo soho z rešilnim čolnom, gravitacijsko soho, tudi z rešilnim čolnom, in hitri reševalni čoln na pripadajočem dvigalu za spuščanje."

Poligon ob čolnarni pomorske šole v Portorožu je pomembna pridobitev, pravi tudi ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Borut Butinar, saj so doslej morali tovrstna usposabljanja opravljati drugje: "Reševanje na morju predstavlja pomemben del izobraževanja naših dijakov v okviru predmeta pomorstvo. Naši dijaki imajo veliko ur vaj. Vse te vaje smo morali doslej izvajati v tujini, večkrat smo se odpravili na Reko. Sedaj smo tudi mi kot država pridobili opremo in infrastrukturo."

Dela so že skoraj končana, čakajo še na namestitev dostopnega dela do čolnov, opraviti pa bodo morali še obremenitvene preskuse. Uradno bodo poligon predali namenu ob dnevu pomorstva, z usposabljanji pa naj bi začeli aprila.

Na poligonu se bodo usposabljali dijaki in študentje