Slovenija je pred časom izvajala poostren nadzor vstopa v našo državo, zaradi izjemno slabe epidemične slike v Sloveniji o tem zdaj razmišlja tudi Italija. Fotografija prikazuje mejni nadzor na Škofijah. Foto: Radio Koper
Slovenija je pred časom izvajala poostren nadzor vstopa v našo državo, zaradi izjemno slabe epidemične slike v Sloveniji o tem zdaj razmišlja tudi Italija. Fotografija prikazuje mejni nadzor na Škofijah. Foto: Radio Koper

Največ okužb imata v Italiji prav deželi ob meji. K ostrejšim ukrepom je italijansko vlado pozval tudi predsednik Furlanije Julijske krajine, Massimiliano Fedriga, a ostajajo za sedaj pogoji za vstop v državo nespremenjeni.

S tem tednom so tržaški policisti dosledneje začeli preverjati spoštovanje PCT pogoja tudi na državni meji, kjer pa so še vedno prisotni zgolj občasno. Na Fernetičih smo obmejni policiste spremljali slabo uro, nato so se odpravili na drug mejni prehod. K ostrejšemu nadzoru na meji in v javnem življenju, Rim poziva tudi predsednik obrtno-trgovinske zbornice Furlanije Julijske krajine, Antonio Paoletti: "Pričakujemo nadzor spoštovanja PCT pogojev, tako kot to počnete vi v Sloveniji ob vstopu v trgovine ali na bencinskih servisih. Tako kot vi preverjate nas, ko pridemo k vam po nakupih, tako si želimo, da bi na nekdanji državni meji s Slovenijo mi preverili vas, Hrvate in druge, ki prečkajo mejo."

Italijanska vlada naj bi te dni sprejela odločitev o morebitni zaostritvi PCT pogojev. Zapiranja meja, kot je to v prvem in drugem valu storila Slovenija, ni pričakovati, poostren nadzor pa ne bi bil presenečenje, pravi direktor Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, Andrej Šik: "Imamo serijo dejavnikov, ki komaj čakajo, da se Italija odzove na določene korake, ki so bili enostranski s strani Slovenije v preteklem letu in tu je nekaj političnega pritiska."

Mejo dnevno prečka okoli 10 tisoč ljudi. Za obmejne prebivalce še vedno velja, da se lahko 60 kilometrov od doma brez obvezne karantene gibljejo 48 ur. PCT pogoj je v Italiji obvezen za prihod na delovno mesto, vstop v kulturne in športne ustanove, v Sloveniji pa tudi za vstop v trgovinske centre in šolanje otrok. Zato se postavlja vprašanje o smiselnosti krepitve nadzora na meji v že tako razdvojeni družbi.