Foto: BoBo
Foto: BoBo

Letos izstopa predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki predvideva ukinitev dodatka za pomoč slepim. Gre za diskriminacijo, poudarjajo v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Koper. "To je nesprejemljivo, povzroča se nepopravljiva škoda in nenazadnje gre za pravico, ki jo plačujemo," poudarja predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper Safet Baltič. "Ne samo tisti, ki smo nekoč bili delovno aktivni, temveč tudi tisti, ki so še, vplačujejo v pokojninsko in invalidsko blagajno, skozi zavarovanje tudi pravico do primera invalidnosti."

Ta dodatek je vezan tudi na nekatere druge pravice oziroma olajšave. Predvsem pa, kot izpostavlja Baltič: "S tem dodatkom, ki ga tudi varčujemo, si lahko kupimo pripomočke, ki jih potrebujemo. Včasih cena seže tudi do nekaj tisoč evrov visoko. Poleg tega pa si z njim lahko plačamo osebno pomoč, če jo potrebujemo."Skupaj z Zvezo društev so tudi že zbirali podpise, da bi prepričali odločevalce. Junija so se z nekaterimi srečali: "To našo težavo smo predstavili ministru za zdravje ter ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Srečali smo se tudi z vodjo pristojnega parlamentarnega odbora, a konkretnih odgovorov na žalost še nismo dobili."

Da gre za diskriminacijo, je prepričan tudi sekretar v društvu Drago Šajn, ki opozarja, da je v proceduri še zakon o osebni asistenci, ki pa ne odpravlja, kot pravi, krivičnega obračuna prispevkov uporabnikov: "Slepa oseba na uro osebne asistence v okviru okrnjene storitve komunikacijskega dodatka prispeva 5 evrov, druga invalidna oseba, ki ji je zagotovljeno 24-urno osebno varstvo pa 21 centov."

Predlogov, ki jih redno pošiljajo pristojnim je še več: od bolj prilagojenega televizijskega programa, do sodobnejših pristopov pri načrtovanju mobilnosti.