Foto: Urad predsednika republike
Foto: Urad predsednika republike

V 30 letih delovanja Zveze slovenskih društev na Hrvaškem so bili postavljeni trdni temelji, na katerih je potrebno graditi naprej, je na slovesnosti v reškem Pomorskem in zgodovinskem muzeju hrvaškega Primorja povedala predsednica Zveze Barbara Riman: "Je pomembno, da na teh temeljih začnemo ponovno razvijati društva, vabiti mlade, otroke, da zahtevamo pravice, ki nam jih ponujata Hrvaška in Slovenija, da jih uresničimo. Veliko dela je pred nami, smo mlada manjšina."

Rimanova je prejela zahvalo za predano delo za slovensko skupnost na Hrvaškem, ki ji ga je vročil slovenski predsednik Borut Pahor. V govoru je poudaril, da so slovenska društva pomembna za dobre odnose med državama in predstavljajo most med narodi: "Posebej dragoceno je, da ste v vseh društvih pri svojem delu močno vpeti v lokalno okolje in dobro sodelujete z večinskim prijateljskim hrvaškim narodom in z drugimi narodnimi skupnostmi."

Pahor, ki je obenem opravičil odsotnost hrvaškega predsednika Zorana Milanoviča – ta je prisotnost na dogodku zadnji trenutek odpovedal – in prenesel njegove čestitke ob jubileju, je podprl tudi čim hitrejši vstop Hrvaške v Schengen in evrsko območje. Ta vstop bo državi še bolj zbližal, je povedal župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina: "To predstavlja začetek evropske integracije Hrvaške, kar bo poenostavilo migracije, turistično zgodbo ter vsakodnevno življenje ljudi na obeh straneh meje."

Zveza že 30 let nudi podporo društvom, teh je skupno 16, ki si prizadevajo za ohranjanje slovenske kulture in jezika. Predsednica društva Istra iz Pulja Danica Avbelj: "Veliko pomoč dobimo, da lahko lažje delamo, to je predvsem pri razpisih za sredstva, ki jih rabimo za naše delovanje. Drugače pomagamo tudi drug drugemu." O povezanosti priča tudi razstava, ki bo gostovala po slovenskih društvih Sosedje Slovenci - Slovenci na Hrvaškem.