Rezultat raziskovanja o veleslalomski tekmi je v Cannesu nagrajeni dokumentarni film. Foto: Radio Koper
Rezultat raziskovanja o veleslalomski tekmi je v Cannesu nagrajeni dokumentarni film. Foto: Radio Koper

Tako je v Bovcu napovedal avtor, scenarist, režiser in producent filma Chris Anthony. S svojim prvencem je nekdanji profesionalni smučar iz Denverja že pritegnil tudi zanimanje strokovne javnosti in postal aprilski zmagovalec za najboljši zgodovinski film v Cannesu.

V dobro uro dolgem igrano-dokumentarnem filmu z originalnimi fotografijami svojo zgodbo pripoveduje nekdanji ameriški vojak, ki je bil junija 1945 eden od 500 gledalcev na tekmi, v njem pa nastopa celo ameriška smučarka Mikaela Shiffrin.

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Nastajal je več kot šest let, pripoveduje avtor Chris Anthony: "Ker si nisem mogel privoščiti profesionalne ekipe, sem bolj kot ne vse naredil sam. Od raziskave, pisanja tekstov, branja, zbiranja sredstev, montaže, vsega. Med več tisoč prijavljenimi filmi smo prejeli nagrado za najboljši zgodovinski film v Cannesu za mesec april. S tem se potegujemo za predstavitev v živo na festivalu januarja prihodnje leto. Uresničile so se mi sanje, saj tega nisem pričakoval, film je nastal res iz srca in s strastjo."

Skorajda pozabljeno zgodbo o veleslalomski tekmi je Anthonyju, ki sicer že desetletja zahaja v te kraje, pred leti predstavil upokojeni brigadir Slovenske vojske Janez Kavar. Odkril jo je po naključju: "Med študijem v Ameriki. Sicer je bil to en zelo droben članek, iz katerega se je dalo razbrati datum in da je bila ta smučarska tekma v Sloveniji na Mangartu. Od tam naprej je šlo za raziskovanje. Ko so prišli sem in našli te krpe snega na Mangartu in se odločili za tekmo, mislim, da je bil to predvsem en izraz velike želje po miru, po svobodi. Za tekmo se je prijavilo 76 tekmovalcev, snežišče je bilo pa izredno težko in ozko in samo 25 tekmovalcev je prečilo ciljno črto. Še huje je bilo to, da niso imeli svoje opreme, ampak so jo zaplenili nemških enotam, ko so jih zajeli pri Gardskem jezeru. Zmagovalec na tej tekmi je bil Walter Prager švicarskega rodu, ki je bil leta 1948 na Olimpijskih igrah v St. Moritzu vodja ameriške olimpijske alpske ekipe."

130.000 evrov za produkcijo je Anthony zbral z donacijami. Njegov namen ni ustvarjanje dobička, saj bo vsa sredstva prek svoje fundacije za mladino namenil za izobraževanje ameriških otrok.