Michelin vodnike izdaja v knjižni in elektronski obliki. Foto: Reuters
Michelin vodnike izdaja v knjižni in elektronski obliki. Foto: Reuters

Iz objave javnega naročila Slovenske turistične organizacije je razvidno, da želi naša država vpeljati letno selekcijo in oceno restavracij ter aktivnosti za njihovo globalno promocijo. Zapisali so, da je gastronomija eden ključnih elementov turistične ponudbe in veliko pripomore k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma. Slovenija je tudi nosilka naslova Evropska gastronomska regija 2021. Pri dvigu mednarodne prepoznavnosti kot ključni kazalnik na prvem mestu opredeljuje vpeljavo mednarodno priznanega gastronomskega vodnika Michelin. Za to si je več let prizadevala tudi Ana Roš, ki je organom v Sloveniji predala vse ustrezne stike. Kuharski mojster Tomaž Kavčič, ki je za razpis izvedel od nas, ga pozdravlja:

"O tem res govorimo že nekaj let. Gostinci ga nestrpno pričakujemo s pozitivnim pričakovanjem. To bo zadnja pika na i za potrditev slovenske kulinarike, da pride na mesto, ki si ga zasluži. Slovenska kulinarika si zasluži Michelinov vodnik."

Uradno ime izvajalca je MICHELIN TRAVEL PARTNER, razberemo pri javni objavi. Če se je pred leti omenjalo, da bi uvrstitev Slovenijo stala 100 tisoč evrov, je zdaj znesek, predviden za to bistveno višji - 925 tisoč evrov. V Slovenski turistični organizaciji nam bodo podrobnosti pojasnili jutri. Kavčič ocenjuje, da si Michelinovo zvezdico pri nas zasluži od pet do sedem gostilen.

"A se bojim, da se v prvem ocenjevanju to ne bo zgodilo, da ne bomo dobili vsi, ki si zaslužimo. A ni pomembno, kdo jo dobi, pomembno je, da Michelin pride v Slovenijo. Je pa najbrž marsikomu "lažje" brez Michelina, ker je to velika odgovornost."

Strinja pa se, da ocenjevalci niso nezmotljivi:

"Vodnik ni zakon. Je pa najpomembnejši vodnik na svetu. Res pa je, da naredijo tudi njihovi ocenjevalci kdaj napake. Ocenjevalci Gault Millau napak za Slovenijo niso naredili. Na Hrvaškem je Michelinov vodnik prišel pred tremi leti, ko si je zvezdico zaslužila restavracija Monte v Rovinju. Pri omembi priporočil pa je bil velik kaos, saj so priporočili gostilne in kmečke turizme, ki niti niso bili več odprti."

Michelinove zvezdice že imajo nekateri kulinarični mojstri naših sosed - v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem.

Tjaša Škamperle