Na Trgu Evrope so Slovenci dočakali vstop v Evropsko unijo. Foto: Radio Koper
Na Trgu Evrope so Slovenci dočakali vstop v Evropsko unijo. Foto: Radio Koper

"Rad bi začel z zahvalo slovenskemu narodu, ki je zgled vsej Evropi, saj se je boril za svojo svobodo, za demokracijo ..." je zbrane predstavnike obeh držav nagovoril predsednik dežele Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga. Čestitko je predsednik Borut Pahor označil za precedens v praznovanju dneva državnosti. Gre za dokaz odličnih medsosedskih odnosov, v katerih sta pomembno vlogo odigrali obe manjšini, tako slovenska v Italiji kot italijanska v Sloveniji, je poudaril častni gost: "Pogosto smo rekli, da sta obe skupnosti most, sta veliko več, sta gradnik tega novega sožitja."

Prav na Trgu Evrope so Slovenci dočakali vstop v Evropsko Unijo, tu je padla schengenska meja. Nastanek demokratične Slovenije je močno spremenil življenje Slovencev v Italiji. Vplival je na sprejetje zaščitnega zakona, na krepitev spoštovanja med kulturama. Govorci so se spomnili tudi lanskoletnega poklona obeh predsednikov držav na bazoviški gmajni in šohtu. Ksenija Dobrila, predsednica SKGZ: "Nadvse smo hvaležni matici, da nam je stala ob strani pri pridobivanju Narodnega doma."

"Tudi bazoviški junaki, spomnimo se župana Trsta, ki je povedal, da naši bazoviški junaki niso teroristi," dodaja Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij. V duhu evropskega sožitja se bosta na skupnem trgu obeh Goric oktobra ponovno srečala predsednika Pahor in Mattarella.