Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Najmlajše slovensko društvo na Hrvaškem, kulturno društvo Ajda, je enajst let delovanja obeležilo v prostorih gledališča Antonio Coslovich v središču Umaga. Že od začetkov so ob podpori občine uspeli uresničiti začrtane projekte in dejavnosti, pravi predsednica društva Danica Bojkovič: "Pomagajo nam ne samo finančno, ampak tudi drugače. Mi lahko koristimo vse njihove prostore, knjižnico, kjer imamo razna dogajanja, že od samega začetka smo imeli tečaje slovenskega jezika, potem smo šli na dopolnilni pouk, od lanskega leta pa imamo tudi pouk slovenskega jezika v šoli Marije in Line in letos je kar 18 otrok."

Po obdobju okrnjenega delovanja zaradi pandemije se v društvo vračajo člani posameznih skupin: "Začeli so delovati zbor, folklorna skupina, kulinarična in literarna, prav vsi počasi začenjamo."

V društvu si prizadevajo za povezovanje lokalne skupnosti tudi s kulturnimi dogodki. Župan Umaga, Vili Bassanese: "Mi smo predvsem multikulturno mesto, raznolikost je tu bogastvo, ne problem. Ajda je primer, kjer ohranjajo svojo identiteto, hkrati pa bogatijo prostor, v katerem živijo. Zato je potrebno imeti širino, razumevanje in dobro voljo."

Ministrica Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch: "Skušajo približati kulturno življenje tudi bližnjim sosedom in zdi se mi, da je to velikega pomena, ker ruši tudi predsodke, stereotipe, rojeva prijateljstva, kar se kaže tudi v povečanem zanimanju za slovenski jezik."

Ob gledališki predstavi Meja sneženja – izpeljali so jo v sodelovanju s Forumom Tomizza – so obletnico delovanja in pevskega zbora v društvu Ajda povezali tudi z odprtjem razstave, posvečene umetniku, ki je živel in ustvarjal v Umagu, Janezu Pirnatu in njegovemu opusu grafik.