Foto: Nina Brus
Foto: Nina Brus

Prvih 500 metrov poti v sicer slikoviti Divaški jami so očistili že v letih od 2000 do 2009. Drugo polovico pa v minulih petih letih, ko so iz jame prinesli še dodatnih 30 ton leša. Predsednik jamarskega društva Divača Borut Lozej: "Napolnili smo preko 1000 vreč po 30 kilogramov, kar znaša 30 ton, ampak bili smo prepričani v dosego cilja in smo ga tudi dosegli."

Delo je bilo težaško, saj v jami niso mogli uporabljati mehanizacije. Leš, torej pepel parnih lokomotiv, so v Divaško jamo prinesli v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, da bi z njim prekrili blato in tla ne bi bila več spolzka. To seveda ni bila dobra zamisel. Tomaž Zorman iz parka Škocjanske jame: "Zato, ker je ta leš po eni strani zelo strupen, po drugi pa kar se da grd, črn."

Foto: Nina Brus
Foto: Nina Brus

Leš je onesnaževalo, polno težkih kovin. Škoduje jamskim živalim in s spiranjem prehaja tudi v pitno vodo. Čiščenje jame je podprl tudi Zavod za varstvo narave v okviru evropskega projekta 'Za Kras'. Koordinatorka Jana Laganis: "Ukrepi so bili namenjeni izboljšanju stanja drobnovratnika, jamskega hrošča, prvega odkritega jamskega hrošča, ki ga sicer v Divaški jami še nismo našli, je bil pa najden v bližini in smo sklepali, da je eden od vzrokov lahko tudi ta onesnaženost jame s pepelom."

Z očiščenjem leša in ureditvijo poti je bilo opravljeno veliko delo in na odprtju je bilo prešerno. V jamski vhodni dvorani je ob tej priložnosti zaigral tudi saksofonist Tomaž Nedoh.