Poti se lahko lotimo v Kobaridu ali na Trnovem ob Soči, mogoč pa je krožni povratek po levem ali desnem bregu. Foto: Kaja Sajovic Foto:
Poti se lahko lotimo v Kobaridu ali na Trnovem ob Soči, mogoč pa je krožni povratek po levem ali desnem bregu. Foto: Kaja Sajovic Foto:

Na novo urejena pot odstira najbolj divji in najmanj poznani del srednjega Posočja, kjer si je Soča utrla pot v ledeniških nanosih. "Najbolj stisnjena je Sočina struga pod kobaridskim mostom, kjer voda globoko doli med dvema skalama kakor strelica iz ozkega tula šviga…" tako je leta 1882 zapisal zgodovinar v Zgodovini Tolminske. Predel od Trnovega do Kobarida je bil še zadnji deviški, preden reka zapusti sotesko. Odslej levi breg povezuje urejena turistična steza. Pobudnik ureditve Jože Šerbec iz Kobarida.

"Ponekod smo sledili celo jelenovim stezam oz. potem divjadi, kjer za normalnega človeka ni bilo prehodno, zato smo morali te delo premostiti z brvjo, strmo brežino zavarovati z akacijevimi koli."

Teren je izjemno zahteven, tu so melišča, ogromni ledeniški balvani, najlepša točka na poti je tolmun Otona, kjer se Soča za trenutek odpočije in zastane. Obiskovalka Jasmina Urbančič je navdušena.

"Živahnost vode, korita so lepa, prvič, odkar so to Soško pot naredili, je dosegljiva, prej bilo nedostopno."

Pohodnik bo za šest kilometrov poti v eno stran potreboval uro in pol, ali več, odvisno od tega, koliko si bo vzel za opazovanje in uživanje.

Miloš Batistuta