Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Veliko študentov je v preteklem študijskem letu ostalo brez prihodkov. Zaradi ukrepov za zmanjševanje širjenja koronavirusa se je študentsko delo prepolovilo in s tem je za marsikoga odpadla tudi možnost študija izven domačega okolja. Vlada je takim študentom namenila pomoč, je povedal predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem Jure Ciglar, vendar so pri nekaterih stiske študentov večje: "Ta dva dodatka, oba skupaj, ne pokrijeta najemnin študentov, ki so v študentskih domovih. Mi se zavedamo, da tudi naši dodatki celostno ne rešujejo stisk. Je pa to neka stvar, s katero želimo vsaj malo polepšati praznike študentom v socialni stiski."

Poziv študentske organizacije je tako namenjen vsem študentom, da se ne bi spet znašli v situaciji, ko ne bodo vedeli, kako preživeti mesec. Negotovosti so zaradi spreminjajočih se protikoronskih ukrepov že stalnica, je izpostavil Ciglar: "Mi smo objavili poziv za vse študente, ki so v stiski. Vsi, ki so študenti UP, se lahko prijavijo in bodo imeli možnost, da pridobijo sredstva v višini 100 evrov. Denarja je dovolj za 75 študentov."

Prijave so možne do 3. decembra. Komisija bo pregledala vse prispele vloge in skupaj z društvom Petka za nasmeh razdelila pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Študentska organizacija bo v sklad za socialno ogrožene študente prispevala 5500 evrov, Mestna občina Koper pa 2000 evrov.