Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Tine Kobal obiskuje peti letnik Elektrotehniške srednje šole na Šolskem centru Nova Gorica. Je eden izmed dijakov, ki študija ne bo mogel nadaljevati na želeni smeri. Tehnična stroka mu ne ustreza, zato se je odločil za vpis na Fakulteto za družbene vede, pove: "Do lani, konec decembra, so bile te možnosti odprte. Zato sem izbral peti predmet, torej dodatni predmet mature, to je angleščina. Zdaj se je to spremenilo. Npr. moj program elektrotehnik je izvzet iz vpisnih pogojev politologija. Obstajajo pa nekateri drugi programi − lesarski in drugi programi, ki jih imamo na ŠC, zato se sprašujem, zakaj imajo oni možnost vpisa v ta študij, jaz, ki sem elektrotehnik, pa ne."

Ravnatelj šole Robert Peršič poudari, da večina njihovih dijakov po srednji šoli nadaljuje izobraževanje na sorodni študijski smeri − elektrotehniki, mehatroniki, strojništvu in računalništvu, zato bodo novi vpisni pogoji prizadeli le peščico. Do svetovalnih delavk šole je po nasvet prišlo le pet dijakov, ki se ne morejo vpisati v želeno smer. Kljub temu je do spremenjenih pravil kritičen: "Jaz ne vem, zakaj bi bil nekdo, ki konča tehniško smer in s petim predmetom manj vreden kot nekdo, ki konča gimnazijo. Gotovo so razlike v določenih znanjih, veščinah, ampak kot pravim, kot družba bi morali vsem omogočati enake pogoje. Če imajo želje oziroma možnosti, bi jim morali omogočiti, saj potem se samo od sebe regulira. Fakultete so sito, ki presejejo, kdo je sposoben in kdo ne."

Spremenjeni vpisni pogoji, ki dijakom s poklicno maturo onemogočajo vpise na nekatere univerzitetne študijske programe, je uvedla Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu, kjer se sklicujejo na zakonodajo. V dijaški organizaciji Slovenije pa menijo, da bodo letošnji maturanti postavljeni v neenakovreden in nepravičen položaj, saj ob vpisu ta pravila niso veljala. Na pristojne organe so poslali poziv, naj zaostreni pogoji za vpis začnejo veljati šele z naslednjim šolskim letom.