Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

V ponedeljek so namreč delavci Elektra Primorska začeli z nujnimi vzdrževalnimi deli na daljnovodu, s katerimi bodo predvidoma zaključili v sredo popoldan.

Da bo okoli 700 odjemalcev v Breginjskem kotu tri dni tudi po šest ur brez elektrike, so občane uradno obvestili šele sredi prejšnjega tedna. Med njimi so tudi številni, ki se preživljajo s turizmom. To ni dopustno, opozarja Evgen Marcola iz kampa Nadiža, ki sprejme do 450 gostov. "To se dogaja zdaj že par let zapored, isti termin, v času glavne sezone. Gre za način, ker ni nič dorečeno oz. zmenjeno, je samo volja enega človeka."

Elektro Primorska je sicer vsem, ki so to želeli, omogočil najem agregata. "Agregat imamo, za tri dni moramo plačati šesto evrov. Ni problem, vzdrževalna dela bodo morala biti, tudi odklopi bodo, agregate bomo rabili še zmeraj, tudi plačali jih bomo, samo naj se enkrat to uredi, tako kot mora biti, času primerno in vse skupaj," dodaja Marcola.

A menjava drogov na 20-kilovoltnem daljnovodu še pred zimo je bila nujna, opozarja direktor distribucijske enote Tolmin pri Elektru Primorska, Jernej Kenda. Bojijo se, da bo jeseni spet pouk na daljavo, gledajo tudi na kolektivni dopust kovinarskega podjetja iz Breginja, ki zaposluje 50 ljudi. "Mi se malo prilagajamo tudi našemu največjemu odjemalcu. Rekel bom, da smo res mogoče bili tudi malo nerodni pri tem. Definitivno pa, ko bo to šlo mimo, bi bilo dobro, da bi se vsi akterji poskušali usesti in pogledati, kdaj bi bil najbolj primeren čas, ko bomo imeli še kdaj podobno situacijo."

Kar pričakujejo tudi ponudniki – ti so se že obrnili na kobariško občino in predlagali skupni sestanek.