Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

Na začetku semedelske ceste v Kopru se je zbralo več sto staršev z otroki. Kot so povedali, so na protestni shod prišli, ker so proti vnovičnemu zapiranju vrtcev in šol.

Smo prišli, ker hočemo, da gredo naši otroci spet v šole, pogrešajo sošolce, nočemo, da so zasvojeni z računalniki, to učenje z zoomom ni dobro. So najprej nam dali upanje, potem pa vse zaprli.

Se mi zdi, da to predolgo traja, da otroci rabijo sovrtsnike.

Odziv Janše na proteste

Predsednik vlade Janez Janša se je na protest v Trbovljah odzval z zapisom na digitalnem družbenem omrežju Twitter. Zapisal je, da gre za nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v času epidemije, pa tudi nezakonit shod. "Ravno zaradi take neodgovornosti se stanje v posamičnih regijah poslabšuje namesto obratno."

Ker imamo vsega dovolj, mi in inaši otroci. Vrtci in šole se morajo odpret. Tega mora bit konec. Vemo, da virus obstaja, vse upoštevamo, ampak treba je najt drugo rešitev.

Absolutno za otroke, to kar je zdaj je nevzdržno.

Milsim, da ob varnostih ukrepih, ki so jih sprejele šole, bi se lahko odprle.

S transparenti, na katerih so pozivali, da morajo šole ostati odprte, so nato mirno krenili proti središču mesta, do Titovega trga in nato do koprske šole, kjer so shod pospremili z vzkliki.

Gremo v šolo! Gremo v šolo!

Protestni shod je bil danes tudi v Portorožu, kjer se je zbralo okrog 300 staršev in otrok. Tudi v Hrpeljah se je na sprehodu zbralo okoli 150 staršev in otrok.

Ugotavljamo, da ti ukrepi, ki pritiskajo na otroke, ne peljejo nikamor, torej niso učinkoviti. Tega ne želimo več.

Župani treh obalnih občin Kopra, Izole in Pirana so pozvali vlado, naj v sodelovanju s stroko vnovič preveri nujnost ukrepa zapiranja vrtcev in šol v obalno-kraški regiji oziroma poišče drugo rešitev.