Foto: Primorske novice/Aljaž Novak
Foto: Primorske novice/Aljaž Novak

Sporočilo stavkovnega odbora se glasi: "Stavka na pobudo koordinacije novinarskih sindikatov poteka že od 23. maja lani, pogajanja o izpolnjevanju stavkovnih zahtev pa niso prinesla nobenega napredka. Še več: od začetka stavke se razmere na RTV-ju zaostrujejo; zlasti na TV Slovenija se poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, posegi v program in vsebine so samovoljni in nestrokovni, kršijo se programski in profesionalni standardi, kadrovanje poteka netransparentno, medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, delovne razmere se slabšajo, ogrožen je javni interes. Stavkovne aktivnosti zaostrujemo tudi zato, ker sta sodbi dveh sodišč o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Televizije Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTV Slovenija deluje nezakonito in neprofesionalno. Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV še naprej pričakuje izpolnitev vseh stavkovnih zahtev, predvsem pa novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV Slovenija, vzpostavitev socialnega dialoga in plačano stavko."

Današnjo stavko novinarskih sindikatov na RTV podpirajo v Zvezi svobodnih sindikatov. Poudarjajo, da je uresničitev stavkovnih zahtev, med njimi so dostojni delovni pogoji ter profesionalni in programski standardi, temelj delovanja svobodnega in avtonomnega medija. Opozarjajo na nezakonita imenovanja v vodstvu RTV ter njegove nesprejemljive posege v delo novinarjev in pritiske nanje.

Premier Robert Golob je za radijski podkast STOPkast povedal, da so naredili vse, kar omogoča zakon, in da je je odgovornost za ureditev razmer na RTV zdaj na strani ustavnega sodišča.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Andrej Grah Whatmough na pozive k odstopu odgovarja, da za to ni nobenega razloga in ne namerava odstopiti.