Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Pogoj, da znaten znesek namenijo iz sredstev za okrevanje in odpornost, sta enoten projekt in sistemska zaščita mesta pred visokimi plimami, valovi in zalednimi meteornimi vodami Vsaj tri dejanske rešitve nameravajo pridobiti preko evropskega razpisa za projektiranje, ki ga pripravlja Direkcija za vode kot vlagatelj. Nanje bodo predloge podali tudi prebivalci. Občinski svetniki so sicer zavrnili idejno zasnovo, a so z rebalansom proračuna občini zagotovili denar za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Ob znanih dvomih in kritikah predvsem glede dober meter visokega zaščitnega zidu na Punti in same izvedbe do leta 2025, ki smo jih večinoma iz vrst GZOP in SD slišali tudi na zadnji seji občinskega sveta, so številni udeleženci javne predstavitve protipoplavno zasnovo podprli. "Živim na obalnem pasu na Punti, mogoče bi še kakšne korekcije potrebovali, ampak načeloma v redu." // "Rešitve se mi zdijo dokaj ustrezne, čeprav nisem strokovnjakinja na tem področju." // "Je zmeraj ne, in ta 'ne' povzroča stagnacijo že 30 let. Če bomo to vrgli skozi okno, potem smo Pirančani kolektivno zreli za en vagon, da nas odpeljejo vse skupaj v Idrijo."

Krajinska arhitektka in podpredsednica Krajevne skupnosti Piran Romana Kačič se zavzema za postopnost izvedbe. Najprej prenova pomola in zapornice pristanišča, šele nato bi preko mednarodnega javnega razpisa iskali rešitev za Punto. "V Sloveniji nimamo strokovnjakov, ki imajo prakso s posegi v mestnem jedru ob morju. Se mi zdi malce rizično, da ravno Piran, ki je tako delikaten in tako ranljiv, naredimo prvi primer prakse."

Po oceni direktorja Direkcije za vode Romana Kramerja je razprava kljub vsemu pripeljala do določenega soglasja glede idejne zasnove. "Mi smo dejansko razumeli, kaj javnost želi, tudi mi podobno razmišljamo, in tako bomo nadaljevali s tem projektom."

Strinjali so se tudi, da je občina naredila napako, ker javnosti ni pravočasno seznanila z idejno zasnovo. Njen soavtor Mitja Guštin pa dodaja: "Možnost, da pridemo do sredstev, je zdaj edino ta." Prepričan je tudi, da je sistemska protipoplavna zaščita Pirana izvedljiva do leta 2025, kar je pogoj za financiranje naložbe z evropskim denarjem.