Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nova cena za uporabnike, ki je bila nespremenjena od leta 2017, bo tako višja za slaba dva evra.

Ekonomska cena storitve bo pri obeh izvajalcih pomoči na domu višja za približno 4 evre.
O glavnih razlogih za dvig cen, direktorica Doma starejših občanov Ajdovščina, Tanja Stibilj Slemič: "Dvig plač in rast cene energentov, predvsem stroški cene bencina, ki je naraščala. To je tisto glavno, kar vpliva na spremembo cene."

Vse cene za uporabnika, tako za redno delo kot nedelje in praznike, bodo dražje za 1.8 evra, kar je skoraj 30 odstotkov več kot doslej. Cene so bile sicer nespremenjene od leta 2017. Vodja oddelka za družbene zadeve na občini Ajdovščina, Katarina Ambrožič: "Pri določanju cen uporabljamo tak sistem, da dve podražitvi v celoti pokrije občinski proračun, tretjo pa uporabniki. Glede na to, da je bil dvig cen tokrat kar konkreten, in čeprav bi bili sedaj na vrsti uporabniki, smo tudi en del cene pretopili v subvencijo in dvignili našo subvencijo."

Dom upokojencev ima dobrih 60 oskrbovancev, Zavod Pristan pa skoraj 100. Zanje skupno skrbi 16 oskrbovalk. Direktor Zavoda Pristan, Martin Kopatin: "V primerjavi z drugimi občinami ima Ajdovščina zelo dobro pokritost, kar se tiče pomoči na domu, glede na število starostnikov. Mislim, da je v samem vrhu v Sloveniji."

Glavni izziv za oba izvajalca pomoči na domu pa je zagotavljanje kadra.