Foto: EPA
Foto: EPA

Zdajšnji tempo izkoriščanja morskih virov, še posebej na odprtih morjih, onemogoča njihovo obnovo. Čas je, da oceane postavimo na prvo mesto, jih zaščitimo in začnemo trajnostno upravljati, ob današnjem dnevu odločevalce in globalno javnost pozivajo Združeni narodi. Prvi korak so po dveh desetletjih trdih pogajanj dosegli v začetku marca z zgodovinskim dogovorom, ki je dobil priložnostno ime Pogodba o odprtih morjih.

Dve tretjini oceanov sta izven nacionalnih pristojnosti obalnih držav. So last vsega človeštva, zaščiten pa je le zanemarljiv odstotek. Letos dosežen sporazum prvič ponuja pravni okvir za varovanje tretjine odprtih morij, pojasnjuje okoljevarstvenik in predsednik komisije za sredozemsko pomembna zaščitena območja Robert Turk: "Dogovor tudi določa da so viri, ki se pridobijo na teh območjih, od vsega človeštva, zato naj bi se enakopravno in pravično razdeljevali dobički, dobrobit iz teh."

Že desetletja jih namreč izkoriščajo le države, ki imajo dovolj denarja in tehničnih možnosti. Rudarijo po morskem dnu, pridobivajo morske genske vire, izvajajo ribolov. Turk pove: "So območja, ki se izjemno izkoriščajo in seveda tudi pustošijo."

V Sredozemlju sta zavarovani le območji odprtega morja v Genovskem zalivu in koridor za morske sesalce ob španski obali: "Je pa še kar nekaj takšnih območij, recimo območja morja med Španijo in Marokom, kjer bi bilo najbrž potrebno kaj postoriti."

V Jadranskem morju je zaradi biotske pestrosti prepovedan ribolov na območju otoka Jabuka. Takšni območji sta tudi severni in južni Jadran. V našem morju bi morali zaščiti del z detritnim dnom na tromeji s sosednjima državama, ki se navezuje na italijanski del, kjer so grebeni.

Naš sogovornik je prepričan: "Gotovo so tudi na naši strani in na hrvaški. To bi bil lahko tudi zametek enega, recimo, skupnega upravljanja."

Z uničujočim, dobičkonosno usmerjenim delovanjem je človek porušil ravnovesje morskega ekosistema. Zdaj ga je treba znova vzpostaviti. Pogodba o odprtih morjih je pravi korak. Čimprej mora zaživeti tudi v praksi, saj časa zmanjkuje, še opozarja Turk.