Hidranti morajo biti lahko dostopni, pogosto pa se zgodi, da jih gasilske enote s težavo najdejo. Foto: Wiki Commons
Hidranti morajo biti lahko dostopni, pogosto pa se zgodi, da jih gasilske enote s težavo najdejo. Foto: Wiki Commons

Na novogoriški mestni občini je bil včeraj sestanek v zvezi s problematiko hidrantnega omrežja na ožjem Goriškem. Gasilci imajo namreč pri gašenju požarov z vodo, ki jo zajemajo iz hidrantov kar nekaj težav pri njihovem iskanju. Predvsem na podeželju nimajo natančne lokacije, kje se nahajajo. Ko ga najdejo pa se lahko zgodi, da v njem ni dovolj vode.

Včerajšnji dogovor bo gasilcem olajšal iskanje, saj bodo v kratkem dobili elektronski kataster. V primeru požara bodo najbližji hidrant lahko poiskali s posebno aplikacijo na telefonu.
Gasilci imajo najpogosteje težave pri iskanju talnih hidrantov, ki niso označeni in predvsem na podeželju pogosto prekriti, razlaga vodja preventive pri novogoriški gasilski enoti Andraž Pavlin: "Talni hidranti imajo veliko slabosti. Prva je ta, da jih težko opazimo, dobimo. So na tleh in so običajno zamazani, na njih je pesek, blato. Ko jih odpremo zgubljamo čas, da jih očistimo, potem tesnilo lahko ne zatesni dobro. Običajno so še slabše pretočni."

Ponoči, v slabem vremenu in ko je vsaka minuta važna ni časa za iskanje hidrantov, ki so natisnjeni na papirju. Zato bodo gasilci s strani družbe Vodovodi in kanalizacija v roku štirinajstih dni dobili elektronski kataster, je dogovor sestanka pojasnil podžupan Sašo Kogovšek: "To bo olajšalo delo samim gasilcem, ki bodo prispeli na požar. Saj bodo v realnem času in glede na GPS pozicijo s prižigom te aplikacije imeli hidrantno omrežje pod sabo."

Kako bo v bodoče potekalo vzdrževanje zastarelih hidrantov? Na ožjem Goriškem jih je v šestih občinah kar 1700, pove Kogovšek: "Da VIK kot upravljalec hidrantnega omrežja pripravi plan z stroškovnikom, pregleda hidrantnega omrežja v letošnjem in naslednje leto. Temu primerno bomo na MONG priredili proračunska sredstva."

Mestna občina za vzdrževanje nameni letno petnajst tisoč evrov. Vzdrževalec omrežja pove, da je to premalo in da s tem denarjem lahko opravijo le najnujnejša vzdrževalna dela.