Namesto nekdanje lesene koče sedaj stoji zidan objekt. Foto: Radio Koper
Namesto nekdanje lesene koče sedaj stoji zidan objekt. Foto: Radio Koper

Koča na Nanosu je skoraj nared. Predsednica Planinskega društva Postojna Neva Šemrov: "Sedaj je to zidan objekt, ima novo konstrukcijo, streho, fasado, izolacijo. Na novo bo kuhinja opremljena, nove so vse inštalacije, ogrevanje." Na žalost pa ne gre brez težav: "S 30. septembrom se zaključi rok za oddajo zahtevka za razpis, na katerega smo se prijavili, in nam manjka še 20 tisoč evrov plačane realizacije. Imamo odprte račune, za katere pa nimamo denarja za plačilo."

Vojna v Ukrajini je namreč prinesla velike podražitve materialov in storitev, svoje pa so dodale še poletne poplave, saj donatorji sredstva namenjajo predvsem za obnovo prizadetih območij, kar je sicer popolnoma razumljivo. Za pomoč so zaprosili občine Vipava – vrh Nanosa namreč v tej občini, pa občini Postojna in Pivka. Planinsko društvo Postojna je s pomočjo številnih prostovoljcev prvo kočo zgradilo pred 76 leti. Občina Pivka je sredstva že nakazala, pomoč sta obljubili tudi drugi dve, pove Šemrov: "Planinska zveza nam je na žalost odklonila prošnjo za sredstev iz sklada za koče, ki se namensko zbirajo pri plačilu članarine. Kako bomo zadevo rešili, morda z individualnimi krediti, ne vem."

Voda jim namreč že pošteno teče v grlo, saj imajo le še šest dni časa. Župan občine Vipava Anton Lavrenčič: "Zagotovo je tudi nam v interesu, da se ta koča dokončno obnovi. Kot sem že obljubil, nekaj bomo iz občine donirali oziroma pomagali, a o točnih zneskih še nismo govorili." Kočo naj bi sicer odprli v drugi polovici oktobra.