Foto: PGD Materija
Foto: PGD Materija

Tragična smrt se je zgodila prav na dan, ko so v bodočem železniškem predoru drugega tira pri Dekanih, kot je običaj, postavili kipec svete Barbare, ki velja tudi za zaščitnico rudarjev in delavcev v predorih. Simboličnemu obredu so prisostvovali tudi delavci in vodilni iz turških podjetij, ki gradijo drugi tir.

Botra kipa je divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, blagoslovil ga je koprski škof Jurij Bizjak. Foto: Radio Koper
Botra kipa je divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, blagoslovil ga je koprski škof Jurij Bizjak. Foto: Radio Koper

Gradnja drugega tira bi lahko potekala hitreje, na nekaterih gradbiščih so zamude. Investitor 2TDk vseeno računa, da je končni rok ulovljiv. Trenutno se najbolj intenzivno gradi na istrskem delu drugega tira. Zdaj predore kopljejo na dve lokacijah - od predvidenih 14, priznava prvi mož 2TDK Pavle Hevka: "Pripravljalna dela na 12 mestih še niso stekla, a manjša zamuda je ulovljiva. To so manjše zamude in to priznam. Razlogi so različni - tehtni in manj tehtni: od kovida do dovoljenj za delo."

Prvi mož Kolektorja CPG Kristjan Mugerli zagotavlja, da imajo za svoj del delovne sile dovolj: "Pritisk na delovno silo občutimo tako kot vsi v gospodarstvu. To je rana razvitega del Evropske unije. Turki imajo nekoliko več zapletov z delovnimi dovoljenji, nekako se bodo razmere stabilizirale, delo bo steklo normalno."

Sedem metrov nad kritjem je regionalna cesta mimo Dekanov. Foto: Radio Koper
Sedem metrov nad kritjem je regionalna cesta mimo Dekanov. Foto: Radio Koper

V Dekanih so skopali 50 metrov predora, prav zdaj so le sedem metrov pod regionalno cesto, kjer promet zaradi tega ni oviran: "Ravnokar prihajamo pod cesto, nadkritje je res nizko, zaradi tega je več podpornih ukrepov s sidri. Ko bomo napredovali več metrov, bo delo drugačno, bolj varno." Zaradi podražitev nafte, elektrike in materialov zahtevka investitorju niso napovedali.

Razpis za prestavitev proge v Divači je padel - edini ponudnik, konzorcij gradbenega podjetja Slovenskih železnic, Rika in GH Holdinga, je dal skoraj za milijon evrov predrago ponudbo. 2TDK se je zato odločil, da bo objavil enoten razpis za elektro, strojno in tirno opremo drugega tira ter divaškega odseka. Razpis, vreden od 160 do 170 milijonov evrov, bo objavljen novembra.