Na nedeljskih volitvah je prejel več kot 55 odstotkov glasov in tako premagal protikandidata - poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žižo, s katerim sta se že dvakrat pomerila na parlamentarnih volitvah.

Maurizio Tremul je v vodstvu Italijanske unije, krovne organizacije italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem že od osamosvojitve obeh držav. Kot zatrjuje so bile to zanj zadnje volitve, zmago pa pripisuje predvsem dosedanjemu delu: "Volilke in volilci so razumeli, da že vrsto let delam v dobrobit italijanske narodne skupnosti, predvsem enotnosti."

Odgovor na razklanost znotraj manjšine bo iskanje dialoga, pravi Tremul: "V zadnjih štirih letih predvsem zaradi nekatreih političnih predstavnikov naše skupnosti, je prišlo do velikih konfliktov, ki jih prej ni bilo. Zdaj moramo začeti z drugačnim pristopom. Lahko imamo različne pluralistične ideje, ampak predvsem spoštovanje eden do drugih in korektno sodelovanje."

Izzivov v novem mandatu je veliko, med temi tudi aktivno vključevanje mladih v manjšinske organizacije: "Moramo potrditi politično vlogo Italijanske unije na Hrvaškem, v Sloveniji in Italiji kot demokratični, enotni predstavniki do matične države. Prioriteta je tudi, da moramo najti mlade ljudi, jaz bom skušal dobiti eno ekipo mladih ljudi, delati z njimi."

Med projekti Italijanske unije je tudi multimedijski center

Foto: La voce del popolo/Roni Brmalj
Foto: La voce del popolo/Roni Brmalj

oziroma muzej italijanske narodne skupnosti, ki naj bi ga predvidoma v Kopru odprli konec leta.