Dolina Trente v vsej svoji lepoti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dolina Trente v vsej svoji lepoti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pred 60 leti je Ljudska skupščina Slovenije sprejela Odlok o razglasitvi doline Triglavskih jezer za narodni park v velikosti 2000 hektarjev, 27. maja 1981 pa so s prvim zakonom o TNP zavarovano območje razširili na skoraj celotne Julijske Alpe, na 84.000 hektarjev, pripoveduje direktor javnega zavoda TNP Janez Rakar: "Ampak vse skupaj se je pa začelo že bistveno prej na tem območju, to je leta 1908, ko je Albin Belar predlagal ustanovitev parka nad Komarčo in potem v nadaljevanju je dejansko leta 1924 prišlo do Alpskega varstvenega parka."

Jutrišnji kulturni program bodo sooblikovali otroci podružnične šole Soča v Trenti, napoveduje vodja središča Dom Trenta Marko Pretner: "Sooblikovali pa ga bodo tudi domači moški pevski zbor Triglav Trenta in Barski oktet iz Terske doline. Odprli bomo razstavo Julijskih Alp Dana Briškega in pa začasno razstavo Domenica Ferrare o živali v Julijskih Alpah oz. Julijskem Predgorju. Prvič bo pa tudi javno predvajan film Narava brez meja, ki je nastal v okviru čezmejnega projekta Nat2Care."

Program pripravljajo v sodelovanju s sosednjim italijanskim parkom Julijsko Predgorje, ki prav tako praznuje obletnico - četrt stoletja, z dogodkom pa želijo obeležiti tudi 50. obletnico programa Unesco - Človek in biosfera.