Mnogi spoznavajo lepote Trnovske in Banjške planote kar s kolesi. Foto: Katja Munih
Mnogi spoznavajo lepote Trnovske in Banjške planote kar s kolesi. Foto: Katja Munih

Na Lokvah smo naleteli na Andreja iz Ljubljane, ki je povedal, da je bistvo njegovega večdnevnega oddiha - planinarjenje, kolesarjenje in `zabušavanje´, kot se je sam izrazil: "S kužiko sva rekla, da imava dovolj vročinskega kotla z množico tigrastih komarjev, pa sva si privoščila teden oddiha v neokrnjeni naravi in stran od živžava. Vsi hodijo na Pokljuko, Jezersko, Bled …tukaj je isti resort mogoče še lepši vendar manj znan. Tukaj je prekrasno: kolesarjenje, planinarjenje `zabušavanje´."

Presenetilo nas je, da veliko mladih ljudi išče mir in tišino. V vasici Lohke na Banjšicah, kjer imata Dejan Strgar in Aneja Pirc na 700 metrih nadmorske višine DeSe Kamp sta Nemca ravno odhajala, Nizozemki pa sta si ogledovali lokalni zemljevid. "Je zelo lepo. Ludje so zelo prijazni in gostoljubni. Zelo uživava. /.../ Tukaj so samo travniki, krave, hribi. Res je zelo lepo. Pred dnevi sva imeli dolg pohod do tolmuna potoka Slatna pri Grgarji. Kar obsedeli sva tam na soncu in uživali v miru in tišini."

Aneja Pirc nad tem, da mladi iščejo mir in tišino ni presenečena. Prav tako ne, Martina Gorjan Sulič iz hotela Winkler na Lokvah. "Ja to je v bistvu prednost današnjega časa- da iz prenapolnjenih in divjih mest prideš v naravo in mir. Lahko greš po celotni Trnovsko Banjški planoti, svetujem, da si ogledate naše lokalne pridelovalce, ki ponujajo med, sir, mesnine... V Lokovcu ne gre prezreti vaškega muzeja in potem do zeliščnega centra v Grgarskih Ravnah, nadaljujete pa lahko do Grgarja..."

Zagotovo bo obiskovalce pritegnila tudi zadnja pridobitev na Lokvah. Gre za multigolf. Pri nas še dokaj nepoznano, družinsko igro. Igrišče se razprostira na travniku v centru Lokvi in z devetimi luknjami združuje park golf, disk golf in nogogolf.