Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V tekmovalnem programu se predstavljajo tudi slovenski režiserji in producenti. Spremljali smo predstavitev celovečerca 'Orkester'.

Črnobela komična drama »Orkester« spremlja člane pihalne zasedbe iz Zagorja na gostovanju v manjšem avstrijskem mestu, kjer se dogajanje zaplete ob razvadah, težavah in nesporazumih generacijsko mešane druščine. Režiser Matevž Luzar: "Vedno sem si želel delati film o svojem kraju, o svojih ljudeh ... S tem sem to dosegel, je pa to velika odgovornost. Lahko rečem, da je to moj najbolj osebni film do sedaj."

V tekmovalnem programu je 11 celovečercev, 12 dokumentarcev in 13 kratkih filmov. S prvencem 'Odpuščanje', dokumentarcem o zakulisju družinskih konfliktov v albanskem visokogorju, se je predstavila Marija Zidar. Rok Biček sodeluje s koprodukcijskim kratkim filmom 'Kazenski strel'. Slovenski avtorji so prisotni tudi v spremljevalnem programu. Direktorica tržaškega filmskega festivala Nicoletta Romeo: "Slovenija je vselej zelo pomembna za nas, zato ima v festivalu posebno mesto. Navsezadnje predstavlja pomemben del tržaške kulture, zato nikakor ne sme biti zapostavljena."

Poseben pečat letošnji izvedbi dajejo madžarski filmski ustvarjalci in režiserke, ki so v Trstu številčnejše kot pretekla leta. Nagrajenci bodo znani nocoj, filme pa si bo na treh prizoriščih moč ogledati še do četrtka, nato bodo gledalcem na voljo na spletni platformi.