Foto: www.cruiseindustrynews.com
Foto: www.cruiseindustrynews.com

Oddih na morju je italijanski ladjar začel spet ponujati v začetku maja, s križarjenji ob domači obali.

Okoli 600 potnikov bo poleg južne Italije, ob spoštovanju strogih preventivnih ukrepov, s Costo Luminoso, ki sicer na krov sprejme 2700 potnikov, obiskalo še Grčijo. Testiranje je obvezno pred in med potovanjem. Prav tako maska in dnevno merjenje temperature. Hrano odslej strežejo pri mizi, ogled mest pa je možen zgolj v organizaciji ladjarja. Varnost in zdravje sta na prvem mestu, poudarjajo vpleteni v križarjenje, ki dejavnost obujajo previdno in postopoma, z željo, da bi razcvet, ki je vladal pred pandemijo, ponovno doživeli v prihodnjih dveh letih. Direktor družbe Costa Crocere, Mario Zanetti: "Prvi bomo ponovno zapluli po Jadranu. Želimo nadaljevati pot, ki smo jo začrtali že lansko jesen, a nas je pandemija ustavila."

V Trstu do konca leta pričakujejo še 43 velikih in 20 manjših potniških ladij, nam je povedal predsednik Tržaškega potniškega terminala, Gianluca Madriz: "V prvi vrsti to pomeni ponovni zagon turizma, še posebej pa te panoge križarjenja, ki je za Trst, deželo Furlanijo - Julijsko krajino, pa tudi Italijo, glede na to, da smo na Costi Luminosi, izrednega pomena. To je znak, da si želimo spet na pot in to varno."

Izguba je v sektorju križarjenja še vedno velika, saj ostaja večina ladij na privezih. Italijanski ladjar Costa Crocere, ki je pred pandemijo zagotavljal 17 tisoč delovnih mest, bo to poletje po Sredozemlju plul le s štirimi od skupno štirinajstih lepotic, ki jih ima v lasti.

Špela Lenardič