Pozeba je letos vzela približno 80 odstotkov pridelka. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Pozeba je letos vzela približno 80 odstotkov pridelka. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Priljubljeni praznik so lani odpovedali zaradi epidemije, letos se je epidemiji pridružila še slaba letina. Nekaj kakijev so vendarle obrali, zato v strunjanski dolini novembra napovedujejo dneve kakijev.

Kakijeva drevesa bi ob tem letnem času morala biti polna zlatorumenih plodov, a letos temu ni tako. Spomladanska zmrzal. Strunjanska dolina, paradiž kakijev, je ostala brez večine pridelka. Urška Klančar s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica: "Ocenjujemo, da je pozeba vzela približno 80 odstotkov pridelka."

Na leto v dolini oberejo vsaj 200 ton. Letos je drugače, je povedal strunjanski pridelovalec Gianfranco Giassi: "Letos ne bomo imeli niti četrtine. Tudi suša je bila."

Tudi največji pridelovalec Silvano Knez, ki ima običajno 70 ton pridelka, bo letos srečen, če bo iztržil desetino tega: "Izpad dohodka smo nadomestili tako, da smo že prej planirali zimsko zelenjavo, cvetačo in brokoli."

Zaradi visoke vsebnosti sladkorjev in antioksidantov kakijem pravijo tudi hrana bogov. A tudi bogovi so nemočni pri zaščiti tako občutljive vrste, kot je rastlina kakija, je povedala Urška Klančar: "Pri njej je še ta težava, da izredno hitro žene in potem se zgodi to, kar se je letos: če je pozno spomladi mrzlo, v bistvu pozebejo poganjki, na poganjkih pa so brsti za cvetove."

Zaradi skromnega pridelka in epidemioloških razmer letošnjega praznika kakija ne bo. Se pa obeta praznovanje v nekoliko drugačni obliki. Organizirali bodo Dneve kakija, da bodo ljubitelji tega sadeža vsaj nekoliko prišli na svoj račun.