Letališče Portorož. Foto: Radio Koper
Letališče Portorož. Foto: Radio Koper

Nacionalni inštitut za javno zdravje na spletni strani sporoča, da bodo morali digitalni obrazec izpolniti vsi potniki, tako tujci kot slovenski državljani, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo. Iz zapisa bi lahko sklepali, da je obrazec obvezen, kar pa ne drži, sporočajo z ministrstva za zdravje. Sekretar Franc Vindišar: "To je predlog, ni obveza. To je namenjeno epidemiologom, v primeru, da pride do okužbe na letalu ali ladji, da sledijo stikom. Kajti zdaj smo v fazi, ko lahko sledimo stikom, kar je pomembno."

Glede potnikov z ladij na Upravi za pomorstvo pojasnjujejo, da to velja za potniške ladje, ki jih v koprskem pristanišču letos pravzaprav ni. Za potnike, ki pridejo z letali, pa je izpolnitev obrazca zaželena – tako za tiste na rednih linijah kot za zasebne lete. Na portoroškem letališču težav zaradi tega ne pričakujejo, pravi direktor Robert Krajnc. "Gre za goste, ki so dobro ozaveščeni, da vedo, da gre za njihovo zdravje, varnost. Mislim, da ne bo težav."

Na letališču so že pred časom uvedli dodatne preventivne ukrepe, ki se jih gostje, pravi Kranjc, držijo: "Če tujci potrebujejo test, jih usmerimo na kraje, kjer jih izvajajo. A tujci se res že pred prihodom sami dobro pozanimajo o pogojih in ukrepih, ki veljajo pri nas."

Glede na to, da izpolnjevanje PLF obrazca zaenkrat ni obvezno, nadzora s strani državnih organov ne bo.