Sindikalni predstavnik Gasilske brigade Koper Peter Lipušček. Foto: Tjaša Škamperle Foto:
Sindikalni predstavnik Gasilske brigade Koper Peter Lipušček. Foto: Tjaša Škamperle Foto:

Tudi primorski poklicni gasilci so se opoldne zbrali na protestnem shodu pred vladnim poslopjem v Ljubljani. V pogajanjih so predlagali, da bi bili vsi gasilci deležni dviga za dva plačna razreda, na dveh delovnih mestih pa za tri plačne razrede. Ker niso bili zadovoljni s ponudbo vlade, ki bi pristala na zvišanje plač v manjšem obsegu, niso podpisali aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva.

Pred odhodom v Ljubljano nam je sindikalni predstavnik koprske poklicne brigade povedal:

Zavajajo s tem, ko govorijo, da bi vsi gasilci napredovali za dva razreda, kar v bistvu niti ni res. Poleg tega so bila ta pogajanja namenjena predvsem odpravljanju anomalij. V našem sistemu je že od začetka anomalija, in sicer, da je vodja skupine v istem razredu kot njegovi podrejeni, kar nikakor ne more biti, ker ima dosti več odgovornosti, dosti več dela. Potem tudi težje prevzame to delovno mesto, če ni nobenega dodatka. Predvsem zaradi tega, ker se z nami vedno slikajo in so vedno zraven nas, kadar mi nekaj naredimo in pomagamo ljudem, ko pa je treba nekaj narediti tudi za nas, naš sistem, za naše plače, takrat pa navadno ni nikogar oziroma 'se ne da', 'se ne more', vse drugo je bolj pomembno.

Lipušček zagotavlja, da pomoč gasilcev v času shoda ni bila vprašljiva, saj jih je v enotah ostalo dovolj za nemoteno delo.