Zgodaj zjutraj so se interesenti v vrsto postavili polni upanja in načrtov. Razpoloženje tistih, ki so prišli kasneje, pa je bilo popolnoma drugačno. Foto: Radio Koper
Zgodaj zjutraj so se interesenti v vrsto postavili polni upanja in načrtov. Razpoloženje tistih, ki so prišli kasneje, pa je bilo popolnoma drugačno. Foto: Radio Koper

Ljudska univerza Koper bo izobraževanja za starejše za pridobitev digitalnega bona izvajala v vseh štirih istrskih občinah septembra in oktobra. Prijave so bile možne zgolj danes. Vrsta pred stavbo na Cankarjevi ulici se je danes vila že v zgodnjih jutranjih urah. "Mi ne obvladamo nič in bi se radi spravili v to. ... Nimam računalnika, ima ga sin in bi lahko malček več znala. ... Da ne sprašujem vedno sina, to je moj cilj. ... Kar pa je bančništva, pa sploh ne znam uporabljati, zato bi mi prav prišlo."

Direktorica Ljudske univerze Tina Rožac je zadovoljna z odzivom, toda ugotavlja: "Nismo pa veseli toliko tega, da se to izobraževanje nagrajuje. Veliko ljudi je prišlo samo za to, da dobijo digitalni bon."

150 evrov za nakup določene računalniške opreme zagotovo šteje, na ljudskih univerzah sicer brezplačni tečaji računalniškega opismenjevanja potekajo ves čas. Danes so bili vpisi zahtevnejši: "Prišli smo ob 6.50. Najprej čakaš zunaj, a potem so tu obrazci za izpolnjevati. Mislim, da je bilo za izpolniti približno 5 listov, prej si moral vse temeljito prebrati."

V Kopru je imelo možnost vpisa v izobraževanje le prvih 129 oseb: "Ne vemo, če bomo prišli na vrsto, to je zelo žalostno. Vsi, ki to želijo, bi morali imeti to možnost. Čakati v vročini, to za človeka ni v redu. ... Zakaj ne morejo tega urediti, da bi bilo malo bolj človeško? ... Jaz sem že klicala in ne vedo, kaj bi. Rekla sem jim, naj pridejo dol in naj razdelijo številke, a že pol ure ni nikogar. To je dobesedno sramota."

Direktorica koprske ljudske univerze je že ob 9.30 čakajočim sporočila, da so vsa mesta zapolnjena: "Na začetku smo večkrat opozarjali, tako mi kot Zveza ljudskih univerz, da je mest absolutno premalo. Vendar smo vedno dobili odgovor, da se to ne da. Zdaj ministrica zveni nekoliko bolj optimistično, zato vsi upamo, da se bo zadeva ponovila." Na območju Istre je upravičencev 34 tisoč.