Direktorica ZD Ajdovščina Boža Ferfolja. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Foto:
Direktorica ZD Ajdovščina Boža Ferfolja. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Foto:

Pomanjkanje ambulante družinske medicine je župan označil kot trenutno najbolj perečo težavo v občini Vipava.

"Z direktorico zavoda sem imel dva zelo intenzivna razgovora. Povedal sem, da je absolutna prioriteta občine, da zagotovi drugo ambulanto v Vipavo. In dajem možnost, da to ni novi zdravnik, ampak lahko v vmesni fazi, dokler ga ne dobijo, deluje tudi kot dežurna ambulanta, kjer se zdravniki izmenjujejo."

Direktorica zdravstvenega doma Ajdovščina Boža Ferfolja je pojasnila, da družinskega zdravnika, ki bi lahko delal v vipavski ambulanti, trenutno nimajo. Razpis je objavljen, možnosti pa iščejo tudi z zaposlitvijo že upokojenih zdravnikov po podjemni pogodbi, pravi Ferfoljeva. In dodaja, da so delno rešili težavo tako, da je obstoječa zdravnica v Vipavi podaljšala ordinacijski čas.

"Dela cel ordinacijski čas, tako da pravzaprav, če primerjam s prejšnjim obdobjem, nam manjka zdravnik za to razliko. Ampak želja vodstva je, da dobimo zdravnika, tako da bosta dva za cel delovni čas. Vipavo rešujemo, ne morem pa reči, da bo rešena s prvim februarjem, ne prvim marcem."

Na predloge vipavskega župana, da bi z reorganizacijo znotraj obstoječega kadra rešili težavo, pa Ferfoljeva odgovarja, da so zdravniki družinske medicine v njihovem zavodu več kot polno zaposleni, saj se med drugim vključujejo tudi v nujno medicinsko pomoč in dežurno službo. Povzročili pa bi tudi zmedo med pacienti.

Karin Zorn