Piran-Portorož je prva slovenska turistična destinacija s svojim nezamenljivim digitalnim žetonom. Foto: Radio Koper
Piran-Portorož je prva slovenska turistična destinacija s svojim nezamenljivim digitalnim žetonom. Foto: Radio Koper

Obisk destinacije Portorož-Piran je med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki skorajda dosegel številke iz sezone 2019, pojasnjuje direktor Turističnega združenja Portorož, Aleksander Valentin: "Tako da kaže, da bi bil lahko začetek sezone izredno uspešen, si pa ne zatiskamo oči, da bo ukinitev bonov s 30. junijem vseeno zatresla tržne razmere."

Zagotovo se ne bo ohranilo razmerje 85 odstotkov domačih in 15 odstotkov tujih gostov, značilno za zadnji dve pandemični leti. Oglaševalsko kampanjo so zato usmerili tako na tradicionalna tržišča Italije, Avstrije in Nemčije ter še na Slovaško, Češko in Madžarsko. Ob vsem načrtujejo goste zadržati čim dlje oziroma obisk razporediti čez vse leto: "Kar dela turizem malenkost bolj trajnosten, manj obremenjujoč za lokalno okolje in pa predvsem za lokalno gospodarstvo lažji za upravljanje, kajti težko je imeti praktično ves promet narejen v tako ozkem času, kot so trije poletni meseci."

Podaljšanje sezone omogoča velik nabor doživetij. Samo na spletni strani destinacije Portorož-Piran jih ponujajo več kot 70. Zaščitni znak letošnje kampanje je koza Srečka kot simbol Istre, a tudi nestresnega življenja in dobrega počutja. Srečko bo letos v različnih preoblekah mogoče zbirati v obliki digitalnih nezamenljivih ali NFT žetonov. Ti imajo za lastnika uporabno vrednost, pojasnjuje Urška Mivšek Sitar iz agencije April8: "Konkretno, pri Portorožu je uporabnost lojalnost oziroma sodelovanje v nagradni igri. Če boste izvedli določene aktivnosti na spletni strani, spoznavali destinacijo, boste pridobili NFT-je. In 31. avgusta bomo vsem lastnikom dali neko veliko presenečenje."

Število brezplačnih NFT žetonov je omejeno. Pridobilo jih bo lahko le prvih tristo uporabnikov, ki bodo opravili vse korake. V določenem delu nagradne igre, ki se je že začela, pa lahko vsakdo sodeluje tudi brez žetonov.