Foto: Marjetica Koper/Vojko Rotar
Foto: Marjetica Koper/Vojko Rotar

Komu ali čemu po 15. juniju nameniti javno površino? Občina zamisli snuje skupaj z Avtomatik deloviščem. Mateja Filipič pojasnjuje, za kaj gre pri ideji začasne rabe: "Začasna raba je raba javnega prostora, ki se dogaja med dvema fiksnima rabama. Na primeru Ukmarjevega trga je to zdaj parkirišče na eni strani in želja po denimo ozelenjenem trgu, parku. Vmes pa je prazen čas, ki ga lahko izkoristimo."

Na površini bi zarisali talne igre, postavili šah, žepne parke, letni kino, Ukmarjev trg bo poleti tudi prostor za prireditve. Občanki Branka Skrt in Martina Radonjič, ki sta v pogovoru sodelovali, sta menili: "Ta prostor je že sam po sebi lep, ima lepo kuliso starega jedra, okoli je urejen park, pomol z barkami. Morali bi ga prepustiti za uživanje okolice. Ne potrebuje nobene tranzitne rabe." / "Mislim, da bo to šok za občane. Ne toliko ker ne bo več parkirišča, ampak ker ne bo jasno, kaj se tam sploh dogaja. Dolgoročno ne bodo vedeli, čemu bo namenjen."

Za dolgoročno rešitev bodo objavili arhitekturni natečaj, zagotavlja svetovalka župana Vesna Pajič: "To bomo zaupali arhitektom in krajinskim arhitektom." Po odzivih sodeč pa je občane najbolj razjezila informacija, da bo na delu trga že kmalu postavljen manjši montažni zabaviščni park. Kakšen sploh bo, snovalci začasne rabe niso znali natančno pojasniti.