Foto: Univerza na Primorskem
Foto: Univerza na Primorskem

Obletnice so pomemben čas za pregled prehojene poti in za načrtovanje prihodnjih korakov. Rektorica Klavdija Kutnar je izpostavila, da je univerza močno mednarodno vpeta in posega v sam vrh na različnih raziskovalnih področjih. V tej smeri bodo tudi nadaljevali: "Tako kot naše ime pove – UP v angleščini – bomo s pogledom navzgor širili dejavnosti naše univerze. Predvsem v smislu širitve kakovostnejšega vpenjanja v globalno univerzitetno mrežo."

Vključenost univerze v različne mreže evropskih univerz je korak pri združevanju evropskih visokošolskih ustanov v enoten prostor. En del je že naredila bolonjska reforma, je povedal pomočnik rektorice Aleš Oven: "Ta drugo pa je to, da se institucije bolj integrirano povežemo med sabo in študentom ponudimo enotno ponudbo za izobraževanje. Tako v smislu celotnih študijskih programov kot tudi v smislu mobilnosti."

Že pred več kot 25 leti so si pobudniki Univerze na Primorskem zastavili cilj, da bo univerza plemenitila slovenski in tudi srednjeevropski prostor, je poudarila prva rektorica UP in njena pobudnica Lucija Čok. Ob čestitki univerzi je pohvalila njeno usmeritev v mednarodne vode. Ob tem pa je ocenila, da "univerza ni uspela zgraditi trdne povezanosti z lokalnimi potrebami. S tem, da nastaja domicil domačemu intelektualnemu potencialu tudi za ta prostor".

Spomladi bo študij na Univerzi zaključil dvajsettisoči diplomant, doktorski študij pa je zaključilo 321 doktorandov. V kratkem bo za študente in profesorje zaživela univerzitetna ambulanta, vzpostavljajo psihološko pomoč in maja odpirajo univerzitetno knjižnico.