Velikokrat selitev zaradi študija pomeni konec športne kariere, saj športnikom enostavno zmanjka časa za treninge in tekme. To bi radi spremenili na novogoriški univerzi. Foto: Univerza v Novi Gorici Foto:
Velikokrat selitev zaradi študija pomeni konec športne kariere, saj športnikom enostavno zmanjka časa za treninge in tekme. To bi radi spremenili na novogoriški univerzi. Foto: Univerza v Novi Gorici Foto:
Foto: Danilo Zavrtanik in Bojan Adžić. Foto: Radio Koper/Sandi Škvarč

Univerza v Novi Gorici je naklonjena športnikom, saj je kot prva univerza v Sloveniji ponudila status športnika vsem, ki se aktivno udeležujejo tekmovanj, ne samo tistim, ki jim je ta status podelil olimpijski komite Slovenije. S tem želijo pomagati predvsem lokalnim klubom, ki so se in se soočajo z osipom svojih članov, ko se odločajo za odhod na študij v Ljubljano in enostavno ne zmorejo več dnevnih prihodov na treninge.

Poteza je pomembna tudi v smislu iskanja možnosti, kako zaustaviti beg možganov iz regije v prestolnico, saj mnogi tam po koncu študija najdejo tudi zaposlitev. Rektor novogoriške univerze prof. dr..

"Naša univerza si to lahko privošči, ker je majhna dinamična in ker nima masovnih študijev in se lahko posveti tako rekoč vsakemu študentu posebej."

Pred leti je univerza zastavila sodelovanje z Rokometnim klubom Mlinotest iz Ajdovščine in s kajak klubom Soške elektrarne, pred kratkim še z Nogometnim klubom Primorje.

"Vsi bi bili radi menedžerji… Predvsem ekonomija jih zanima, je pa tudi nekaj želja za študij tehničnih smeri. Res pa je, da so to mladi ljudje, ki še iščejo svoje izzive," je dejal predsednik NK Primorje Bojan Adžić.

Zavrtanik, nekoč aktiven rokometaš, je bil tudi sam na podobnem razpotju. "Po gimnaziji si šel študirat v Ljubljano in za regijo si bil več ali manj izgubljen." Zavrtanik še dodaja, da bi lahko temu zgledu sledili tudi župani iz regije. "Tudi politiki in lokalnim županom polagam na srce, naj nekaj naredijo v to smer, saj ne bo dovolj, če bomo gradili le kanalizacije…"

Namen projekta je ne samo zadržati domače športnike – študente , ampak tudi koga privabiti; tako iz ostalih regij kot tudi iz tujine.

Sandi Škvarč