Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

V predavalnice Univerze na Primorskem je vstopilo nekaj več kot 1400 brucev, med njimi je 500 tujih študentov. Številke bodo višje, saj je vpis možen še do konca meseca. Uradni sprejem so pripravili na Fakulteti za management. Rektorica Klavdija Kutnar je med drugim študentom zaželela drznost, odprte dialoge in obljubila rast univerze: "Nekaj novega, kar stopa v veljavo letos, je formalna priključitev naše univerze evropski univerzi Transform 4 Europe, kar pomeni, da bodo študentje veliko bolj vpeti v mednarodni prostor kot sedaj."

Predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem Jure Ciglar je študentom obljubil pestro in zanimivo leto, kar se tiče projektov in kulturno-športnih in zabavnih vsebin, ter izpostavil novosti: "Obeta se združitev državnih in Zoisovih štipendij, kar je bila pobuda tudi Študentske organizacije Slovenije, hkrati pa se do leta 2024 obeta tudi dvig štipendij za 20 odstotkov."

Še vedno pa je bivanjska problematika kljub prizadevanjem univerze v slovenski Istri, zelo velika. Univerza sicer odpira še nov prizidek ob obstoječem študentskem domu v Prisojah, kjer bo na voljo 82 postelj, še vedno manjka vsaj 1000 dodatnih postelj. Z novim prizidkom ima univerza 521 lastnih študentskih postelj.

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Posebna in dobrodošla novost novega študijskega leta pa je sodobna, tehnično dobro podprta univerzitetna knjižnica. Uporabniki bodo imeli na voljo 60.000 enot knjižničnega gradiva ter obsežno elektronsko gradivo – vse dni v tednu, 24 ur na dan. Posebej zanimivo so urejene tudi čitalnice, kjer je nekaj manj kot 100 mest. Direktor Jonatan Vinkler: "Prostori so namenjeni različnim tipom študija, od popolnoma tihega študija do sodelovalnega študija, kar pomeni, obstaja prostor, kjer bodo študenti lahko med sabo naglas debatirali, pisali po tabli, uporabljali vse mogoče pripomočke." V knjižnico se lahko včlanijo tudi zunanji uporabniki.