Novi ankranski občinski svetniki z županom Gregorjem Strmčnikom. Foto: Radio Koper
Novi ankranski občinski svetniki z županom Gregorjem Strmčnikom. Foto: Radio Koper

Brez težav so svetniki potrdili mandat novoizvoljenemu županu Gregorju Strmčniku in članom občinskega sveta. Strmčnik je v svojem nagovoru povedal, da je pred njimi pomembno obdobje, saj jih čaka ureditev odnosov z državo, delitvena bilanca s koprsko občino, ki jo želi v tem mandatu zaključiti in sprejetje dolgoročnega razvojnega načrta občine.

Razporeditev mandatov je tokrat drugačna kot je bila v preteklosti, njegovi protikandidatki na volitvah za župana, zdaj svetnici, Maja Prodan Jurič in Breda Krašna sta s svojima listama zasedli polovico mest v občinskem svetu. Župan Strmčnik je izpostavil, da je takšna sestava občinska sveta za razvoj občine idealna, saj "je ta sestava, ki je nekoliko bolj barvita kot v preteklosti, najboljša popotnica, da bomo Ankaran razvili skupaj, da bo prepoznan kot skupnosti ponotranjen razvojni načrt, ki ga bodo vsi zaživeli, ker se bodo v njem prepoznali".

Listo Vsi smo Ankaran v občinskem svetu zastopajo štirje svetniki, ki napovedujejo dejavno vključevanje v občinskem svetu. Maja Prodan Jurič: "Delovali bomo kot konstruktivna opozicija. Zavzemali se bomo, da uresničimo skupaj tudi naš program. Zagotovo bo potrebno tudi sodelovanje, kajti samo s sodelovanjem lahko ta kraj pripeljemo na drugačen nivo, kot je Ankaran danes."

V občinskem svetu ima stranka Gibanje svoboda dva mandata. Breda Krašna pričakuje korektno sodelovanje: "Trenutno smo pač opozicija. Pričakujemo prve seje, proračun, gradiva, se bomo takoj poglobili vanje. Povedali svoje mnenje, predlagali mogoče kakšne spremembe."

Župan Strmčnik je še povedal, da s svetniki ne namerava sklepati zavezništev, saj zaključek razvojnega načrtovanja ne sme biti zgolj stvar kvalificirane večine, ampak mora biti sprejet s konsenzom.