Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

V konzorciju projekta SRC-EDIH, ki bo razvijal digitalne rešitve za javni sektor in podjetja, sodelujejo tudi Občina Ajdovščina, ajdovska Razvojna agencija Rod, novogoriška in primorska univerza ter Fakulteta za uporabne družbene študije.

Namen evropskih digitalnih inovacijskih središč je pomoč podjetjem, lokalnim skupnostim, državnemu aparatu in posameznikom k višji konkurenčnosti z uporabo digitalnih tehnologij. Vodja Sektorja za pospeševanje digitalne preobrazbe pri službi vlade za digitalno preobrazbo Polonca Blaznik je pojasnila, da bodo pripravili podporno okolje, "ki bo predvsem namenjeno dvigu kompetenc, znanj, omogočalo pa bo tudi testiranje določenih rešitev".

Cilja projekta z naslovom SRC-EDIH, katerega vodilni partner je Razvojni center Novo mesto, sodelujejo pa tudi primorski partnerji, sta dva. Prvi je digitalizacija storitev v javnem sektorju, drugi pa nuditi podporo proizvodnim podjetjem pri digitalni preobrazbi. Kako bo v projekt vpeta občina Ajdovščina, župan Tadej Beočanin: "V Ajdovščini želimo vzpostaviti vzorčen, pilotski primer povezovanja vseh rešitev, ki so na trgu že prisotne, pa ne delujejo povezano, kot eno. Cilj projekta je, da to združimo v eno celoto, ki bo pomenila najvišjo stopnjo brez papirnatega, hitrega poslovanja, avtomatizacijo postopkov in podobno. Te rešitve pa bodo na voljo za ogled in za implementacijo vsem ostalim občinam in javnim zavodom v državi kot tudi državi kot inštituciji."

Ajdovska občina sicer že razvija dve novi aplikaciji. S prvo bo digitalizirala postopke v občinski upravi, z drugo pa želi občanom skrajšati čas pri vsakodnevni interakciji z javnimi ustanovami. Podoben vzorčni primer z digitalnimi rešitvami za proizvodna podjetja bodo vzpostavili v Novem mestu. Projekt, ki je v celoti vreden slabe tri milijone evrov, se bo začel že letos.