Foto:
Foto:

Ajdovci bodo na prihajajočih volitvah imeli na izbiro precej manj kandidatov kot pred štirimi leti. Takrat se jih je za župansko mesto potegovalo osem, letos trije. Trenutnega župana iz SD bo izzval nekdanji Marjan Poljšak iz Narodne stranke dela. Slednja sta se pred štirimi leti tudi pomerila v drugem krogu. Ob njiju pa se za mesto prvega moža v občini poteguje še kandidat SDS Miha Kapelj.

Tadej Beočanin, kandidat SD s podporo strank SMC, DESUS in Liste Burja, namerava v morebitnem novem mandatu nadaljevati z začetimi razvojnimi projekti, ki po njegovih besedah, že dajejo rezultate. Prednost bo dal še dvema področjema: reševanju stanovanjske problematike z gradnjo novih tržnih in oskrbovanih stanovanj ter uvedbi koncepta pametne občine s postavitvijo optičnega omrežja v občini in možnostjo oddajanja e-vlog za občane.

Marjan Poljšak, ki je v Ajdovščini že županoval 14 let, kandidira s svojo Narodno stranko dela. Dejal je, da se za boj za župansko mesto ne bi odločil, če ne bi bilo potrebno ustaviti predrage investicije v celovito prenovo ajdovskega starega mestnega jedra. Po njegovem mnenju bi jo lahko namreč dokončali z manj sredstvi. Prekiniti želi tudi zadolževanje občine. Med prioritetami izpostavlja ustvarjanje delovnih mest za mlade.

Županovanja si v tej občini želi tudi Miha Kapelj iz SDS, ki ga podpirata še stranki NSi in SLS. Zavzemal se bo za enakomernejšo razdelitev sredstev med mestom in podeželjem ter za gradnjo kanalizacijskega omrežja in kolesarskih poti. Na področju turizma obljublja urejanje infrastrukture, tudi s subvencijami za obnovo vasi v turistične namene. Z gradnjo parkirišč zunaj mestnega središča in brezplačnim avtobusnim prevozom bi zmanjšal promet v Ajdovščini.

Za vstop v ajdovski občinski svet pa se bo potegovalo osem strank in ena lista.

Karin Zorn