Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

V središču, imenovanem SRC-EDIH, kjer sodeluje trinajst partnerjev, med njimi tudi več primorskih, bodo podpirali digitalno preobrazbo proizvodnih podjetij in javnih ustanov. V okviru središča bodo oblikovali tri testna okolja z naprednimi digitalnimi tehnologijami, ki jih bodo lahko zainteresirana podjetja ali javni zavodi preizkusili, preden bi se odločili za njihov nakup.

Testno okolje, kjer bodo vzpostavili sistem za podporo odločanju za občine in javne zavode, postavljajo na občini Ajdovščina. Vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Janez Furlan: "Prenovili bomo našo sejno sobo, nadgradili jo bomo z vso moderno tehnologijo, od komunikacije, videokonferenčnih sistemov in podobno. Nadgradili jo bomo s sistemi za podporo odločanju v primeru naravnih nesreč, da bo ta sejna soba lahko služila tudi nekemu operativnemu štabu. Vsi podporni sistemi bodo povezani z njo."

Sistem naj bi vzpostavili še to jesen, nato pa bo na voljo za ogled in preizkus. Uporabljali pa ga bodo tudi za video snemanje in prenos sej občinskega sveta: "Škoda bi bilo, da ne bi opreme uporabljali tudi v miroljubnem času. To je en rezultat združevanja koristnega s praktičnim, ker se bodo tudi tehniki na ta način izurili in bodo potem pripravljeni v primeru izrednega dogodka," doda Furlan. Vrednost postavljene opreme je 130 tisoč evrov, približno polovico sredstev so pridobili s projektom SRC-EDIH.