Danilo Lokar, Jela Lokar in Veno Pilon. Foto: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK
Danilo Lokar, Jela Lokar in Veno Pilon. Foto: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK

Dnevniški zapisi so nastali v Domu upokojencev na Taboru v Ljubljani v zadnjih letih Lokarjevega življenja. Zaradi čistosti, jasnosti in opisa njegove lastne pisateljske poti se upokojeni učiteljici slovenščine in književnosti Ivani Slamič, ki je dnevnike prepisala in pripravila za objavo, zdi, da so ti zapisi Danila Lokarja izjemno pomembni: "In da jih lahko beremo tudi kot neke vrste roman. Če bi izpustili datume, potem je to roman. Roman kot avtobiografija."

To je prva knjižna objava dnevnikov iz Lokarjeve literarne zapuščine, v kateri so na novo odkrili tudi njegov partizanski dnevnik, dodaja Slamičeva. Čeprav med Ajdovci spomin na Lokarja še živi, bralci po njegovih starejših knjižnih izdajah ne posegajo, ugotavlja knjižničarka Marija Bajc: "In zaradi tega se nam zdi pravzaprav zanimivo, da taki ponatisi, ki jih pripravlja Lavričeva knjižnica, nekako ponovno oživijo pisatelja, da si ga ljudje izposojajo."

Direktor Lavričeve knjižnice Artur Lipovž o namenu izdaje teh dnevnikov, ki jo je podprla tudi občina: "Da ponudijo tudi uvid ali da odprejo nova vrata v razumevanje Danila Lokarja."

Kot skrbniki njegove literarne zapuščine razmišljajo, da bi o Lokarju – pred 130. obletnico njegovega rojstva maja prihodnje leto – izdali še kaj, dodajo še v Lavričevi knjižnici Ajdovščina.