Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper
Enkrat mesečno

Namen srečanj, ki bodo potekala praviloma enkrat mesečno ob četrtkih, je predstaviti Lokarja kot pisatelja, zdravnika, človeka in poznavalca sodobne evropske književnosti. Na nocojšnjem prvem srečanju se bosta Lokarja spominjala Evgen Bavčar in Marko Kravos.

Srečanja z Danilom Lokarjem, ki bodo potekala vse do maja, bodo poskušala Lokarja predstaviti z različnih zornih kotov, je pojasnil direktor ajdovske Lavričeve knjižnice Artur Lipovž: "Vsebinsko smo te sklope naslovili 'Spominjam se', potem bomo govorili o Ajdovščini in Danilu Lokarju v ogledalu njegovih del, o njegovem romanu Zehajoči angel, o njegovem zdravniškem delu, njegovem dramskem ustvarjanju in o temi umetnika v pisateljevem delu."

Poseben dogodek, Lokar v šoli, pripravljata Osnovna šola Danila Lokarja in Srednja šola Veno Pilon. "Bomo poskušali razumeti, pa tudi vplivati na to, da bi mladim predstavljali pisatelja Lokarja, zdravnika Lokarja, Ajdovca Lokarja, Vipavca Lokarja," je dodal Lipovž.

Srečanja bodo zaključili maja z izdajo in predstavitvijo pisateljevega partizanskega dnevnika. Prepis je pripravila poznavalka Danila Lokarja Ivana Slamič. Odprli pa bodo tudi Lokarjevo pot: "Vodila bo od Lokarjeve hiše, kjer je tudi njegova spominska soba, čez ajdovski trg skozi gase do Lokavščka in ob Lokavščku navzgor, kjer bo več postankov, v smeri proti Lokavcu in izviru Hublja, pa potem navzdol do izhodišča."

Pot bo del Slovenske pisateljske poti. Prispevke s srečanj pa bodo izdali v zborniku, saj želijo spomine, raziskave in mnenja o Lokarju trajno ohraniti.