Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Okoljevarstveniki že od ustanovitve sodelujejo s civilno iniciativo, ki si v Vrtojbi prizadeva, da bi Kolektor CPG tamkajšnjo asfaltno bazo preselil na drugo lokacijo. Kritični so do pristojne inšpekcijske službe, ki so ji naložili ukrepanje, saj po njihovem asfaltna baza deluje brez presoje vplivov na okolje in brez okoljevarstvenega dovoljenja. Po dveh letih niso dočakali inšpekcijskega nadzora, zato so sami začeli z meritvami, razlaga Vojko Bernard: "Alpe Adria Green je začela v petek izvajati meritve kakovosti vode na terenu. Vzeli smo vzorce za kemijske analize vode v dveh vodnjakih v Vrtojbi. Poleg tega smo vzeli dva vzorca zemljin, ki jih bomo dali na kemijske analize, dnevno bomo merili prašne delce za 2,5 in D10."

Meritve bo analiziral kranjski NIJZ. Po njihovem mnenju je v Vrtojbi najbolj problematičen smrad: "Žal slovenska zakonodaja ni prišla do obljubljenega zakona o smradu in bomo pač poskusili z meritvami dokazati, da ta kraj onesnažuje asfaltna baza."

Župan Milan Turk, ki v občini Šempeter-Vrtojba vodi komisijo, zadolženo za to problematiko, je pojasnil, da trenutno preverjajo, če bi lahko zavarovali podtalnico na Vrtojbenskem polju, kjer deluje tudi asfaltna baza. Ta naj bi onesnaževanje povzročala tudi čez mejo, na kar so opozorili v društvu Eko Štandrež.

Kot je znano, Kolektor CPG trdi, da deluje v skladu z okoljskimi standardi, ki veljajo za obratovanje asfaltne baze, in da bi se, če bi dobili nadomestno lokacijo, takoj preselili.