Foto: TV Koper Capodistria / Damijan Volk
Foto: TV Koper Capodistria / Damijan Volk

Vodikova polnilnica v Soški dolini ni prva v Sloveniji, je pa prva, ki je rezultat domačega znanja, poudarjajo nosilci te milijon evrov vredne naložbe. Razvili so jo na novogoriški univerzi, polnilnica pa proizvaja vodik po potrebi, pojasnjuje vodja laboratorija za raziskave materialov, Matjaž Valant: "Ni potrebno velikih tankov vodika, stisnjenega na 350, 700 barov, kar predstavlja potencialno nevarnost; vodik tvorimo po potrebi in s tem je sistem veliko bolj varen."

V podjetju Ecubes iz Nove Gorice so veseli, da se ta tehnološka rešitev hranilnika energije lahko prvič implementira v realno okolje. Direktor Aleksander Gerbec: "To je, seveda, šele prvi korak. Do te rešitve bomo prišli v nekaj letih. In kot vidimo, je to prvi temeljni kamen tega sodelovanja."

Foto: TV Koper Capodistria / Damijan Volk
Foto: TV Koper Capodistria / Damijan Volk

S Salonitom Anhovo, za katerega pomeni to, po besedah Tomaža Vuka, pot k ogljično nevtralnemu transportu cementa: "Želimo tudi na tem delu stopiti oziroma narediti korake k razogljičenju tega transporta."

Vodikovih polnilnic je za zdaj malo, gre za pilotne projekte, iz katerih se učimo, dodaja Darko Trajanov z ministrstva za infrastrukturo: "Odvisno od odločitev na evropski ravni, kako bo izgledala nova uredba, bo država, seveda, sledila tudi s programi za podporo vzpostavljanju tovrstne infrastrukture."

Ob tej priložnosti so v Novi Gorici pripravili tudi strokovni posvet o oblikovanju čezmejnega vodikovega ekosistema Severnega Jadrana.