Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Ankaranska občina je pred leti ustanovila režijski obrat, ki se je prvenstveno ukvarjal z gostinskimi lokali na kopališčih in med prireditvami. Zakon za opravljanje javnih gospodarskih služb v občini predpisuje različne oblike, tudi režijski obrat. Vendar računsko sodišče meni, da naj občine pri opravljanju podpornih funkcij – to je urejanju javnih kopališč, organizaciji prireditev in gostinskih dejavnostih uporabijo druge ustreznejše oblike.

Temu zdaj sledi tudi ankaranska, župan Gregor Strmčnik: "Občina nadaljuje s projektom ustanavljanja javne gospodarske družbe, na katero bo prenesla dejavnosti režijskega obrata. Predvidoma se bo to zgodilo že v prihodnjem letu."

Občina se je za to obliko odločila na podlagi elaborata, ki so ga izdelali. Režijski obrat so želeli nadomestiti že pred dvema letoma, vendar so v času epidemije ustavili vse aktivnosti. Pred kratkim je občina prejela tudi poročilo inšpekcijskega nadzora, v katerem je zapisano, da občina s sredstvi državnega proračuna vzorno posluje.