Praznik češenj. Foto: ZOSO - Damijan Simčič Foto: Radio Koper
Praznik češenj. Foto: ZOSO - Damijan Simčič Foto: Radio Koper

V tamkajšnjem zavodu za turizem so zadovoljni, da so, v primerjavi z nekaterimi bližnjimi destinacijami, lani dosegli največji obisk po letu 2019. Našteli so 33 tisoč obiskovalcev.

V Brdih so v rekordnem letu 2019 ustvarili 45 tisoč nočitev, lani pa že skoraj 60 tisoč, je povedala direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Tina Novak Samec:
"Če smo imeli v covidnih letih razmerje 70 odstotkov domačih gostov in 30 odstotkov tujih, se je lani ta lestvica začela obračati in smo ponovno povečali število tujih gostov. Zdaj je ta delež 60-odstoten."

Največ je Nemcev, Avstrijcev, Nizozemcev, Belgijcev in Italijanov, množično pa so se po covidnem obdobju začeli vračati Američani. Povečuje se tudi število nočitvenih kapacitet, saj so v dobrih dveh letih pridobili novih 200 in jih imajo sedaj 900.

"Daleč od tega, da smo masovna turistična destinacija. Nadaljujemo v smeri butičnosti, tako smo dorekli tudi v novi strategiji, upam, da bo sprejeta na marčevski seji. To je strategija razvoja turizma in trženja proizvodov do leta 2028. Še naprej delamo na kvaliteti vseh lokalnih proizvodov, dogodkov kot tudi storitev."

Bogato pomladno dogajanje se je v Brdih že začelo, napovedujejo pa še festival vizualnih umetnosti Art Circle Slovenija, demonstracijo vožnje dirkalnih vozil, praznik rebule in oljčnega olja ter festival Brda in vino. Tina Novak Samec pa napoveduje tudi spremembe pri največjem dogodku, Prazniku češenj, saj ga želijo razpršiti po več briških vaseh.