Foto: Civilna pobuda za spoštovanje dediščine Dutovelj
Foto: Civilna pobuda za spoštovanje dediščine Dutovelj

Ob koncu leta se bodo lahko učenci, stanovalci Doma na Krasu, krajani in obiskovalci bolj varno sprehodili skozi Dutovlje, saj naj bi takrat zaključili urejanje ceste in pločnikov. Predsednik Krajevne skupnosti Dutovlje Deni Ristovski: "Ta faza je najbolj pomembna, saj bomo dobili prepotrebne pločnike do šole in do doma. Hkrati pa se bo še priključilo hiše, ki niso na vodovodu pri križišču za Krajno vas. Mislim, da bo treba malo potrpeti, ampak ko bo končano, bo dobro za vas."

Prva faza, ki je že končana, je obsegala ureditev ceste od bencinske črpalke do osrednjega trga. Druga faza pa zajema cesto skozi Dutovlje in pločnike. Rekonstruiral se bo vodovod, zgradili bodo fekalno kanalizacijo in uredili meteorno kanalizacijo. Začetek del bo pri zdravstvenem domu v Dutovljah, je povedala višja svetovalka župana Lejla Kastelic, končali pa bodo pri osnovni šoli. "Nato se bo postavila zapora od osnovne šole do križišča proti Krajni vasi, v nadaljevanju odsek od križišča proti Komnu do prireditvenega prostora v Dutovljah in odsek od zdravstvenega doma do zaključka vasi Dutovlje," je pojasnila Kastelic.

Predviden rok izvedbe za drugo fazo je 300 dni, župan Andrej Sila: "Pričakujemo, da se bo ureditev cest, vodovoda, komunalne infrastrukture končala še v tem letu in s tem zaključimo to pomembno investicijo."

Glavni investitor je Direkcija Republike Slovenije, soinvestitorja v drugi fazi sta sežanska občina in podjetje Elektro Primorska.