Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gre za strateško odločitev, s katero dežela stavi na večji obisk tako domačih kot tujih gostov. Za dnevno vozovnico bo na vseh šestih smučarskih središčih Furlanije Julijske krajine treba odšteli enako vsoto, 39 evrov in pol. Ponovno bo zaživela tudi čezmejna povezava Nevejsko sedlo-Kanin. Deželni odbornik za turizem Sergio Emidio Bini: "Poudarjam, naše cene so ostale nespremenjene, kar pomeni, da smo najcenejši na celotnem alpskem loku."

Podražitvam so se izognili tudi zato, ker so pogodbe z dobavitelji energije podpisali še pred krizo. V duhu varčevanja so se odrekli nočnim smukam, sezono pa bodo zaključili prej kot običajno. Umetno zasneževanje trenutno omejujejo zgolj previsoke temperature.

Nenehna rast cen energentov pa je vplivala na gostinsko in nastanitveno ponudbo. Lastnica družinskega hotela v Žabnicah Raffaella Baron: "Cena energentov se je potrojila, posledično smo bili primorani dvigniti cene gostinske ponudbe in nastanitev za približno 20 odstotkov."

Večji ponudniki s stabilnejšo strukturo gostov lažje sledijo strategiji deželne turistične agencije, med njimi je tudi Jure Prescheren, ki že 27 let vodi gostišče na Svetih Višarjah: "Obdržali smo iste cene, tako da damo možnost vsem, da pridejo na Višarje, saj je to tudi romarska pot. Na tak način prisluhnemo tudi družinam, ki so bolj v težavah kot mi trenutno."

Dobro polovico gostov v Kanalski dolini predstavljajo Italijani, med tujimi pa poleg Madžarov in Hrvatov velik delež odtehtajo Čehi. Ugodne smučarske vozovnice bodo po pričakovanju turističnih delavcev letos privabile še več enodnevnih gostov iz Slovenije in Avstrije.