Foto: Primorski dnevnik
Foto: Primorski dnevnik

Stolček mu bodo skušali spodnesti trije protikandidati, med katerimi ima največ možnosti Massimo Moretuzzi kot skupni kandidat leve sredine. Slovenci, ki so v preteklem mandatu imeli dva poslanca, se za mesto v deželnem parlamentu potegujejo na različnih političnih opcijah. Zagotovljenega sedeža, kot to velja za manjšini v Sloveniji, nimajo.

Stranka Slovenska skupnost - edina slovenska zbirna stranka v Italiji, mora za vstop v parlament zbrati odstotek vseh oddanih glasov. Če bodo uspešni, bo v parlamentu sedež dobil kdor bo prejel največ preferenčnih glasov. Tak je dogovor z Demokratsko stranko, ki se bo v tem primeru v korist Slovencev odpovedala enemu mestu. Na listi Demokratske stranke slovenske barve zastopa tudi Valentina Repini: "Moj interes je tudi usmerjen v javno zdravstvo, ki v tem času šepa."

Za izvolitev so ključni preferenčni glasovi, kar pomeni, da morajo pripadniki manjšine prejeti več glasov kot kandidati večinskega naroda. Največ Slovencev kandidira na listah leve sredine, za Gibanje petih zvezd Paolo Magnani: "Večino naših problemov italijanska večina jih ne bo zastopla in ne bo niti skušala popravit. Zato upam, da bo moja kandidatura uspešna."

V Videmski pokrajini so Slovenci prisotni tudi na listi dosedanjega desnosredinskega predsednika dežele. Na ponovno izvolitev upa tudi deželni poslanec iz vrst Lige Danilo Slokar: "Jaz sem pet let v deželnem svetu in v vladi, kar je velikanska razlika biti v opoziciji ali v vladi."

Poleg deželnih bodo v 24 krajih potekale tudi občinske volitve. Na seznam kjer velja zaščitni zakon za Slovence sodi občina Fojda v videmski pokrajini. Septembra je na državnih volitvah v deželi največ glasov prejela stranka Bratje Italije, 31 odstotkov, sledila je Demokratska stranka z 18 odstotki. Ključna bo tudi tokrat udeležba, ki pa je iz leta v leto nižja. Pred petimi leti je svoj glas na deželnih volitvah oddalo nekaj manj kot polovica volilih upravičencev.