Razstava bo na ogled do konca decembra in mogoče še v januarju prihodnje leto. Utrinek z lanske kolonije. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Razstava bo na ogled do konca decembra in mogoče še v januarju prihodnje leto. Utrinek z lanske kolonije. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je letos pod geslom 'Z očetovim srcem' ustvarjalo 15 umetnikov, še z darovanimi deli 26 kolegov so za dobrodelnost namenili skupaj 83 umetniških del. V goriški galeriji Ars gostujejo vsako leto pred Miklavžem, nakup ustvarjenih del pa se je v zadnjih dveh covidnih letih nekoliko zmanjšal, ugotavlja Marjana Plesničar Jezeršek iz Škofijske Karitas Koper: "Je pa to verjetno posledica tega, da so kljub postavljenim razstavam ukrepi povzročili omejen obisk. Zdaj se povsod zahteva pogoj PCT, v stari Gorici bo pogoj PC in to nekatere ljudi tudi odvrne od ogleda razstav."

Udeležence letošnje že 27. likovne kolonije je težko postaviti na skupni imenovalec, še vedno pa so na eni strani krajinarji, na drugi figuraliki, pojasnjuje likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn: "Skratka, znana likovna imena, z novimi razmišljanji in posamezniki v segmentih, celo z nekimi novimi likovno formalnimi rešitvami oziroma z vneseno svežino v že izoblikovano likovno poetiko."

Letošnja posebnost je pogled nazaj, predvideno razstavo v Bruslju pa so preložili na prihodnje leto, dodajajo še nosilci likovne kolonije Umetniki za Karitas.